index

За нас

Избата на Шестака

Семейство Манолеви е с повече от 120 годишна история в Мелник и във винопроизводството. Прозвището Шестака идва още от покойния дядо Илия ,който е имал шест пръста на дясната си ръка, а сега неговият правнук Митко също има шест пръста.

Нашето семейство от десетилетия отглежда лозя и произвежда вино от сорта Широка мелнишка лоза, която вирее само в региона около Мелник и има уникални вкусови качества, известни на целия свят от векове.Това е основният сорт грозде, който отглеждаме ,защото целим да запазим и съхраним уникалното, българското и с него да сме разпознаваеми и неповторими пред света.

При нас ще откриете също така и вина собствено производство от сортовете мерло, сира, вранец, памид, както и бяло вино букет от сортовете керацуда, брестовица, тамянка, сандански мискет, димят и булгар. Засега отглеждаме общо 60 декара лозя и виното, което правим с много любов, е в ограничени количества, но с отлично качество.

Виното съхраняваме в дъбови и кестенови бурета в изба „Шестака“, която е на около 250 години. В избата температурата и влажността са постоянни. Намира се в края на град Мелник, на високото, и от беседките пред избата се разкрива невероятна гледка над града.

В “Избата на Шестака” можете да дегустирате бели и червени вина направо от бурето. За да допълним  вкуса на виното Ви предлагаме специално подбрани мезета.

От сорта Широка мелнишка предлагаме сухо и полусухо вино. Сухо вино предлагаме и от мерло, сира, купажи и бяло вино букет – всичките направени по традиционна технология, без добавки на спирт, оцветители и консерванти и отлежали в дъбови и кестенови бурета.

По заявка правим доставки на вино в цялата страна.